Leerlijn Uitgelicht

Bij Pastiel kun je verschillende leerlijnen volgen om je verder te ontwikkelen. Eén daarvan is de leerlijn Horeca bij Empatec. Hier krijg je de kans om praktijkervaring op te doen in een echte werkomgeving en stap voor stap te groeien in het vak.

Alicia (19) is onlangs gestart met de leerlijn en deelt haar ervaringen graag.

“Ik heb structuur nodig en zit nu eindelijk weer in het juiste ritme. Dit werk geeft me die houvast. Dat gun ik anderen ook!”

Hoe ben je terecht gekomen bij Pastiel?

“Ik had eerst een tussenjaar en heb een tijdje in de schoonmaak gewerkt. Via Tamara, mijn jobcoach, ben ik gestart bij Pastiel. Ik was bezig met een opleiding in de zorg, maar wilde ontdekken wat écht bij mij past. In oktober 2024 ben ik begonnen met de leerlijn Horeca. Ik werk nu drie dagen per week en leer hier heel veel.”

Waarom heb je gekozen voor de leerlijn Horeca?

“Ik heb een test gedaan om te kijken welk werk het beste bij mij past, en daar kwam Horeca uit. Ik vind het leuk om mensen blij te maken met iets wat ik heb gemaakt. Hier leer ik broodjes en soep bereiden, toetjes maken en werken met de kassa. Ook werk ik in de spoelkeuken en zorg ik dat alles schoon blijft.”

Wat vind je het leukst?

“De samenwerking met mijn collega’s! Er is een gezellige sfeer en er is ruimte voor gesprekken en humor. Ik heb structuur nodig en zit nu eindelijk weer in het juiste ritme. Dit werk geeft me die houvast.”

Wat wil je nog leren?

“Binnenkort ga ik leren hoe ik bestellingen moet doen. Dankzij de inzet van Pastiel doe ik hier nu praktijkervaring op, zodat ik straks ook een diploma kan krijgen van Firda. Ondertussen helpt mijn jobcoach mij met zoeken naar een baan in de horeca.”

Wat zou je willen meegeven aan nieuwe instroomkandidaten?

“Het belangrijkste is dat je jezelf blijft en open staat voor nieuwe dingen. Stel vragen als je iets niet weet en zet geen masker op.”