Meer mensen aan het werk met behulp van pilot werkervaringsplekken
De gemeente De Fryske Marren werkt al jaren nauw samen met Pastiel voor zowel de Participatiewet als de Inburgeringswet. Onlangs is gestart met een pilot om meer mensen aan het werk te krijgen met behulp van werkervaringsplekken. De gemeente streeft er, als goede werkgever, naar om ook het goede voorbeeld te geven.
Alex Andringa werkt inmiddels al zo’n 3,5 jaar met veel plezier in het Sociaal Wijk Team Participatie van de gemeente De Fryske Marren. Hij vertelt: “Mensen weer in beweging te krijgen naar wat voor hen het hoogst haalbare is, zodat ze weer kunnen participeren in de maatschappij, dat is mijn doel”.
Wat is het ultieme doel van je werk?
“Het ultieme doel is dat mensen volledig zelfredzaam worden en niet meer financieel afhankelijk zijn van een uitkering. Het is geweldig als ze zichzelf kunnen redden. Echter, als uit onderzoek blijkt dat het hoogst haalbare iets anders is dan betaald werk, dan is dat ook prima. We willen dat mensen het beste uit zichzelf halen, wat dat ook mag zijn en weer participeren in de maatschappij”.
Kun je iets vertellen over de samenwerking met Pastiel?
“We verwijzen vanuit de gemeente mensen als eerste door naar Pastiel. Pastiel doet de volledige intake en inventariseert de talenten en diploma’s van mensen. Zij onderzoeken wat mensen willen en kunnen en waar hun kansen liggen. Wij houden alleen de regie over het traject”.
Wat is jouw specifieke rol binnen de gemeente?
“Binnen de gemeente coördineer ik voor participatie de zogenaamde werkervaringsplaatsen. Over het algemeen willen mensen graag uit de uitkering of weer iets doen voor de maatschappij. Als gemeente De Fryske Marren en als grote werkgever in de regio willen wij het goede voorbeeld geven door mensen met een ‘handleiding’ bij ons ook weer een kans te kunnen geven. We kijken intern integraal naar waar mogelijkheden liggen en overleggen met verschillende afdelingen om voldoende ondersteuning te bieden om het traject te laten slagen”.
Hoe verloopt dit proces tot nu toe?
“We zijn nog maar net begonnen, maar we hebben al een aantal mensen mogen verwelkomen. Twee daarvan hebben op deze manier een betaalde baan bij de gemeente gekregen en zijn nu uit de uitkering. Het is erg leuk om te zien hoe mensen zelfvertrouwen opbouwen doordat ze weer ergens bij horen, nuttig zijn en zelf in hun onderhoud kunnen voorzien”.
Je spreekt over mensen met een ‘handleiding’. Kun je dit toelichten?
“Ja, ik vermijd bewust de term ‘mensen met een beperking’ omdat ik vind dat dit de aandacht op het negatieve richt. Einstein zei ooit: “Als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, zal hij zijn hele leven denken dat hij dom is.” Wij richten ons liever op wat iemand wel kan en waar iemand geschikt voor is”.
Kun je iets vertellen over de nieuwe pilot die jullie zijn gestart?
“We zijn als gemeente De Fryske Marren een pilot gestart waarbij verschillende afdelingen binnen de gemeente, zoals wijkbeheer groen, Wmo, Participatie en P&O, intensief samenwerken. We zetten werkervaringsplekken in om klusjes te verrichten voor bijvoorbeeld kwetsbare inwoners van de Fryske Marren zonder financiële middelen of netwerk, zoals tuintjes onderhouden en kleine klusjes. Dit is dankbaar werk voor de mensen op een werkervaringsplek en tegelijkertijd erg zinvol. Je ziet mensen groeien, ze krijgen weer zelfvertrouwen. Dat vind ik het mooiste aan mijn werk.”
Een waardevol initiatief dat hopelijk leidt tot meer werkervaringsplekken en banen.