Leerlijn Schoonmaak uitgelicht

Via Pastiel kun je diverse leerlijnen volgen om je verder te ontwikkelen. Eén daarvan is de leerlijn Schoonmaak. Tijdens de leerlijn Schoonmaak leer je welke schoonmaakmiddelen je waarvoor moet gebruiken, hoe je het beste kunt schoonmaken, hoe je je werk organiseert én hoe je veilig werkt.

Aukje Spitse werkt als voorvrouw bij de afdeling Schoonmaak van Empatec en begeleidt dagelijks kandidaten in opleiding, van jong tot oud.

Hoe zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers zich snel thuis voelen in het team?

“Nieuwe medewerkers worden hartelijk welkom geheten. Ik start met een informeel gesprek om hen op hun gemak te stellen.”

Hoe zorg je ervoor dat iedereen op een manier leert die bij hem of haar past?

“Ik kijk goed naar wat iemand kan en wil leren. Iedereen is anders, dus ik pas de begeleiding aan. Door oprechte interesse te tonen en te luisteren naar hun wensen en problemen kan ik zorgen voor maatwerk.”

Kun je een voorbeeld geven van een keer dat je een nieuwe medewerker hebt geholpen met een probleem op het werk?

“Een medewerker kwam naar me toe met zorgen over werk en gezin. Ik luisterde en we vonden samen een oplossing, zoals flexibelere werktijden. Dit gaf hem rust.”

Hoe zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers steeds meer zelf kunnen doen en daarin groeien?

“Ik stimuleer mensen door ze positief te belonen en feedback te geven. Hierdoor worden ze zelfverzekerder en groeien ze in hun werk.”

Wat vind je het mooiste aan het begeleiden van de nieuwe medewerkers?

“Het is heel dankbaar werk. Ze zijn ontzettend trots op wat ze hebben gedaan en geleerd. En dat zorgt ervoor dat ik elke dag met veel plezier naar mijn werk ga.”